+302104111768

Τι πρέπει να επισκευθείτε στον Πειραιά!

Δημοτικό Θέατρο: το «στολίδι» του Πειραιά!

Πρόκειται για ένα από τα ιστορικότερα και ωραιότερα θέατρα στην Ελλάδα. Σε αυτό, έχουν φιλοξενηθεί μερικοί από τους κορυφαίους Έλληνες σκηνοθέτες, ηθοποιούς μουσικούς και λυρικούς καλλιτέχνες, πολλοί γνωστοί ξένοι θίασοι όπερας και δραματικού ρεπερτορίου, καθώς επίσης και χορευτικά συγκροτήματα, μουσικά και χορωδιακά σύνολα κ.λπ. Είναι ένα από τα διασημότερα «τοπόσημα» της πόλης του Πειραιά και ταυτόχρονα, καθώς δεσπόζει σε μία από τις κεντρικές πλατείες του (πλατεία Κοραή), ανάμεσα στο κεντρικό λιμάνι και το γραφικόΠασαλιμάνι, αποτελεί το πιο πολυσύχναστο μέρος και σύνηθες σημείο συνάντησης των Πειραιωτών. Σήμερα, ύστερα από δέκα χρόνια «σιωπής», κατά τη διάρκεια των οποίων το θέατρο ήταν κλειστό για να ανακαινιστεί πλήρως, επαναλειτουργεί με νέα αίγλη και λάμψη ξαναβρίσκοντας την κεντρική του θέση στη ζωή των κατοίκων του Πειραιά αλλά και της Αθήνας, ενώ την ίδια στιγμή εγκαθιδρύει έναν πρωταγωνιστικό «πυλώνα» στην πολιτιστική ζωή ολόκληρης της χώρας.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανεγέρθηκε τη δεκαετία του 1890 σε νεοκλασικό ύφος από τον Πειραιώτη αρχιτέκτονα και καθηγητή του Πολυτεχνείου Ιωάννη Λαζαρίμο και εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 1895. Μορφολογικά εκπροσωπεί την αμιγή κλασικιστική παράδοση και είναι επηρεασμένο από τη γερμανική σχολή που εκπροσωπούσε ο Έρνστ Τσίλερ. Το κτήριο του θεάτρου είναι ορθογώνιου σχήματος, με διαστάσεις 34 Χ 45 μ. και συνολική έκταση 6.000 τ.μ., ενώ η κύρια είσοδος διαμορφώνεται από το πρόπυλο με τέσσερεις κορινθιακούς κίονες και αέτωμα. Στη στέγη του κτιρίου υπάρχει δώμα με στέγη, η οποία έχει κι αυτή αέτωμα στην πρόσοψη.

The Piraeus Municipal Theatre was built in the 1890’s, following the neoclassical architectural style, by Ioannis Lazarimos, a Piraeus architect and professor of the National Technical University. It was inaugurated in April 1895. Its shape follows closely the classicist style and bears heavy influences from the German school represented in Greece by Ernst Ziller. The building’s shape is rectangular, its dimensions are 34 X 45 m. and the overall area is 6,000 m2. The main entrance is a portico with four Corinthian Columns and a pediment. On the top of the building there is a terraced roof with a pediment on its facade.

Κεντρικό λιμάνι. Η αρχαία ονομασία του ήταν Κάνθαρος και σήμερα αποτελεί το κέντρο της ζωής της πόλης. Από εδώ θα πάρετε το πλοίο προς όλα τα νησιά του Αιγαίου (με εξαίρεση τις Σποράδες) και την Κρήτη. Μπορείτε να περπατήσετε τριγύρω για να δείτε τόσο τα επιβατηγά όσο και τα εμπορικά πλοία, καθώς και τις συνεχείς αφίξεις και αναχωρήσεις εμπορευμάτων και ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Στην περιοχή Φρεατύδα διασώζονται τμήματα του αρχαίου Πειραϊκού Τείχους (στην παραθαλάσσια ζώνη).

Μαρίνα Ζέας (Πασαλιμάνι). Στη μαρίνα αυτή, αγκυροβολούν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γιωτ και κρουαζιερόπλοια. Η ακτή είναι γεμάτη με εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και εμπορικά καταστήματα, για τις ανάγκες των επιβατών. Εκεί θα βρείτε και τα ιπτάμενα Δελφίνια (hovercrafts), εάν θέλετε να ταξιδέψετε στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, βρίσκεται το Αρχαίο Θέατρο της Ζέας (4ος - 3ος αι. π. Χ.).

Μικρολίμανο. Το λιμάνι αυτό προστατευόταν από τη θεά Μουνιχία Άρτεμη, ενώ σήμερα είναι δημοφιλές σημείο, όπου συγκεντρώνεται κόσμος από όλη την Αττική. Πρόκειται για ένα πανέμορφο λιμανάκι γεμάτο ψαροκάικα, μικρά σκάφη και πολυτελή γιοτ. Εάν σας αρέσει το ψάρι και τα θαλασσινά, δοκιμάστε μια από τις φημισμένες ταβέρνες του

Καστέλλα. Κομψή και δημοφιλής συνοικία του Πειραιά, κτισμένη σε λόφο που είναι γνωστός και ως Προφήτης Ηλίας. Αν περπατήσετε προς την κορυφή του λόφου θα βρεθείτε σε σοκάκια με γραφικά σπίτια. Από εκεί, η θέα του κεντρικού λιμανιού, της Ζέας και του Μικρολίμανου είναι μοναδική. Στην περιοχή, υπάρχει ακόμα το υπαίθριο θέατρο «Βεάκειο», το οποίο το καλοκαίρι φιλοξενεί σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ναυτικό Μουσείο

Ο Πειραιάς διαθέτει το μοναδικό στην Ελλάδα Ναυτικό μουσείο που στεγάζεται σε κτίριο, που έχει ειδικά ανεγερθεί γι΄αυτό το σκοπό, στη Μαρίνα της Ζέας. Το μουσείο είναι πλούσιο σε εκθέματα (ομοιώματα πλοίων, αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων, διάφορα αντικείμενα, πίνακες, φωτογραφίες κ.α.) σχετικά με τη ναυτική παράδοση και την ιστορία του έθνους από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας. Σε ιδιαίτερες αίθουσες παρουσιάζονται τα εκθέματα, τα σχετικά με την αρχαιότητα και ειδικότερα τον αρχαίο Πειραιά, την επανάσταση του 1821, τη νεότερη ιστορία του πολεμικού ναυτικού (1912 - 1944) και την εμπορική μας ναυτιλία.

Σημ.: Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά (εκτός Κυριακής και Δευτέρας) κατά τις ώρες 09.00 - 14.00 (τηλ. 210.45.16.264).

Γήπεδο Καραϊσκάκη

Το Γήπεδο (Στάδιο σύμφωνα με τη σύμβαση κατασκευής) «Γεώργιος Καραϊσκάκης» είναι ένα νέο, σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου. Η ονομασία του δόθηκε προς τιμήν του αρχιστράτηγου Γεωργίου Καραϊσκάκη (1782-1827), που σκοτώθηκε στοΝέο Φάληρο, πολύ κοντά στην τοποθεσία του σημερινού γηπέδου, κατά την Επανάσταση του 1821.

Είναι η έδρα του Ολυμπιακού, του Εθνικού Πειραιώς (η ομάδα διατηρεί το δικαίωμα χρήσης αλλά χρησιμοποιεί το γήπεδο στο Ελληνικό), του Ατρόμητου Πειραιώς εφόσον αγωνίζεται σε επαγγελματικές κατηγορίες και της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Βρίσκεται στον Πειραιά (στο Νέο Φάληρο) και απέχει 2 χλμ από το κέντρο της πόλης, 10 χλμ από την Αθήνα και 32 χλμ. από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Πρόσβαση στα μέσα σταθερής τροχιάς εξασφαλίζεται με την Γραμμή 1 του Μετρό και με το τραμ.

Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας

To Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ή ΣΕΦ όπως είναι επίσης γνωστό από τα αρχικά του ονόματός του) είναι κλειστό γήπεδο ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου. Βρίσκεται στο Φάληρο του Πειραιά, απέναντι από το Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Έχει χωρητικότητα 10.940 θεατών και απέχει 10 χλμ από το κέντρο της Αθήνας. Αποτελεί έδρα της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού.

Το ΣΕΦ κτίστηκε το 1985. Είναι το πλέον πολυ-λειτουργικό κλειστό γήπεδο στην Ελλάδα, καθώς εκτός από μπάσκετ μπορεί επίσης να φιλοξενήσει αγώνες στίβου, βόλεϊ, γυμναστικής, παγοδρομιών, super-cross και άλλων αθλημάτων, καθώς και ποικίλες διοργανώσεις όπως συναυλίες, συνέδρια και εκθέσεις

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Το Πειραϊκό Αρχαιολογικό Μουσείο λειτουργεί σε σύγχρονο κτίριο, στην οδό Χαρ. Τρικούπη 31, που θεμελιώθηκε το 1966 και εγκαινιάστηκε το 1981. Αποτελείται από ένα διώροφο εκθεσιακό χώρο με αποθήκες και εργαστήρια στα υπόγεια. Υπάρχει κτιριακή σύνδεση με το παλαιότερο Μουσείο (που χτίστηκε το 1935 και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο). Το τελευταίο έχει είσοδο από την οδό Φιλελλήνων και χρησιμοποιείται σήμερα ως αποθήκη των γλυπτών. Το κτίριο του Μουσείου έχει οικοδομηθεί στη βόρεια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου, που περιβάλλει το θέατρο της Ζέας, ενώ ο ελεύθερος γύρω απ΄ το θέατρο χώρος χρησιμεύει προς το παρόν για την εν υπαίθρω αποθήκευση αρχαίων αρχιτεκτονικών μελών, επιτύμβιων επιγραφών κ.α. Η μεταφορά και έκθεση το Πειραϊκό Αρχαιολογικό Μουσείο των χάλκινων αγαλμάτων αρίστης τέχνης, που αποκαλύφθηκαν στον Πειραιά το 1959 και παρέμειναν μέχρι το 1983 στην Αθήνα για τεχνικούς λόγους («Κούρου» ή Απόλλωνος, Αθηνάς, Αρτέμιδος κ.α.) έχει προσδώσει σ΄ αυτό ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.